Bu Blogda Ara

29 Ekim 2018 Pazartesi

BİLİM ADAMLARI DİŞ MİNESİNİ REJENERE EDEBİLECEK MATERYALLER GELİŞTİRİYOR

(Emaye benzeri malzeme yakın çekim.)

    Londradaki Queen Mary Universitesi araştırmacıları, diş minesini ve kemiği gibi sert dokuları canlandırabilecek mineralli materyaller üretmenin yeni bir yolunu geliştirdiler.
        Dişlerimizin dış kısmında yer alan emaye, vücuttaki en sert dokudur ve dişlerimizin, ısırma kuvvetlerine, asitli yiyeceklere ve içeceklere ve aşırı sıcaklıklara maruz kalmasına rağmen, ömrünün büyük bir bölümünde işlev görmesini sağlar. Bu dikkate değer performans, yüksek düzeyde organize edilmiş yapısından kaynaklanmaktadır.
        Bununla birlikte, vücudun diğer dokularından farklı olarak, mine kaybolduktan sonra yeniden canlandıramaz, bu da ağrı ve diş kaybına yol açabilir. Bu problemler dünya nüfusunun yüzde 50'sinden fazlasını etkilemektedir ve bu nedenle mine'yi yeniden yaratmanın yollarını bulmak uzun zamandır diş hekimliğinde büyük bir ihtiyaç olmuştur.
        Nature Communications'da yayınlanan çalışma, bu yeni yaklaşımın, dental emaye gibi görünen ve davranan dikkat çekici bir hassasiyet ve düzen ile materyaller oluşturabileceğini göstermektedir.
        Malzemeler diş çürümesinin veya diş hassasiyetinin önlenmesi ve tedavisi, ayrıca dentin hipersensitivitesi olarak da bilinen çok çeşitli diş komplikasyonları için kullanılabilir.
        Queen Mary's Mühendislik ve Malzeme Biliminde diş hekimi Sherif Elsharkawy, “Bu heyecan verici çünkü mineralizasyon platformunun basitliği ve çok yönlülüğü, diş dokularını tedavi etmek ve iyileştirmek için fırsatlar yaratıyor. Örneğin, dentin hipersensitivitesinin tedavisi için insan dişlerine maruz kalan dentin tübüllerini infiltre edebilen, mineralize edebilen ve koruyabilen aside dirençli bandajlar geliştirebiliriz” dedi.
        Geliştirilen mekanizma, apatit nanokristallerin büyümesini, vücudumuzda diş minesinin gelişmesiyle birlikte bu kristallerin nasıl büyüdüğüne benzer şekilde, çoklu ölçeklerde büyümeyi ve yönlendirmeyi sağlayan spesifik bir protein malzemesine dayanmaktadır. Bu yapısal organizasyon, doğal diş minesinin sergilediği olağanüstü fiziksel özellikler için kritik öneme sahiptir.
        Queen Mary üniversitesi Mühendislik ve Malzeme Bilimi Yüksek Okulu'nda, Prof. Alvaro Mata şunları söyledi, "Malzeme biliminde önemli bir amaç, moleküler yapı bloklarının kesin kontrolüne dayanan yararlı materyaller geliştirmek için doğayla ilgili bilgi edinmektir. Önemli keşif, çoklu ölçeklerde mineralizasyon sürecini kontrol etmek ve yönlendirmek için düzensiz proteinleri kullanma olasılığı olmuştur. Bu sayede, geniş alanlar üzerinde ve hiyerarşik olarak düzenlenmiş mimariyi taklit eden sentetik materyalleri kolayca büyütmek için bir teknik geliştirdik ve özelliklerini ayarlayabilecek kapasiteye sahip olduk.”
        Cevherleşme işleminin kontrolünün sağlanması, kemik ve dentin gibi emaye dışında farklı sert dokuları taklit eden özelliklere sahip malzemeler oluşturma olasılığını ortaya çıkarır. Bu nedenle, çalışma rejeneratif tıpta çeşitli uygulamalarda kullanılma potansiyeline sahiptir. Ek olarak, çalışma ayrıca insan fizyolojisi ve patolojisinde protein bozukluğunun rolüne dair bilgiler sunmaktadır.
                                            (Emaye benzeri malzeme yakın çekim.)

Hiç yorum yok: