Bu Blogda Ara

22 Eylül 2013 Pazar

Su Buharından Elektrik Üreten Polimer Film Yapıldı

Su Buharından Elektrik Enerjisi Üretmek
MIT ‘ den (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü-Massachusetts Institute of Technology ) mühendisler su buharından elektrik üreten bir polimer film ürettiler.
Yeni üretilen materyal su buharını emerek , tekrar tekrar eğilip, bükülebiliyor. Böylece robotik eklemlere ve mikro ya da nanoelektronik aletlere güç sağlanabilecek. Ayrıcasu buharından elde edilen nem sıcaklık sensörleri ya da psikotik sensörlerde (terden elektrik elde edilerek) sürekli elektrik elde edilebilecek.
Yeni yapılan araştırma Science dergisinde yayınlandı. Yeni bulunan materyalle oldukça yüksek verimle mekanik enerjiden elektrik enerjisi elde edebileceği belirtiliyor.  Böylece su kabarcığı enerjisiyle çalışan aktüatörler ya da giyilebilir elektronik aktüatörler üretilebilir. MIT’ den Birleşmiş Kanser Araştırmaları Enstitüsü’ nden  araştırmanın baş yazarı David H. Koch , böylece çevreden enerji elde ederek,sürekli pil değiştirmek zorunda kalmayacağımızı belirtiyor.
Enerji Elde Etmek
Yeni filmde birbirine kenetlenmiş iki farklı polimer  kullanılıyor.  Bunlardan polipirol esneyebilen bir matrikse sahip, diğeri ise yumuşak bir madde olan poliol borat, suyu emerek şişiyor. Önceki denemelerde poliolün dayanıksız olduğu görüldü. Bu nedenle polipirolle malzeme birleştirildi.
Film su bakımından zengin ve kuru bölgelerin arasındaki değişim noktasında bulunarak, enerji elde ediyor.  Bu film az bir nem bile elde etse hareket etmeye başlıyor.
Bu film aktüatör(motor) gibi çalışabiliyor. Bu madde şaşırtıcı biçimde güçlü aslında. 25 mg film kendi ağırlığının 380 katı ağırlığı kaldırabiliyor. Polimer filmin havayla temas etmesi yeterli. Havadan nem kapan film anında hareket etmeye başlıyor.
Elektrik Üretme
Elde edilen mekanik enerji ise polimer filma piezoelektrik materyal eklenmesiyle elektrik enerjisine dönüştürülüyor.  Bu sistemin ortalama elektrik üretimi ise 5,6 nanowatt civarında. Bu enerji ise kondansatörlerde toplanarak çok düşük enerji tüketen mikro elektronik cihazlarda örneğin, termometre veya nem ölçerlerde kullanılabilir.
Ayrıca doğadan enerji kazanmak için kullanılmak istenirse, göllerde veya nehirlere yerleştirilerek kullanılabilir. Ayrıca terle çalışan vücuda giyilebilen cihazlarda da kullanılabilir.
Bakalım gelecek bize daha ne gibi şaşırtıcı teknolojiler gösterecek.
Kaynak : http://web.mit.edu/newsoffice/2013/new-material-harvests-energy-from-water-vapor-0110.html
Araştırma Referansı :
Mingming Ma, Liang Guo, Daniel G. Anderson, Robert Langer. Bio-Inspired Polymer Composite Actuator and Generator Driven by Water GradientsScience, 11 January 2013: Vol. 339 no. 6116 pp. 186-189 DOI:10.1126/science.1230262

Hiç yorum yok: