Bu Blogda Ara

22 Eylül 2013 Pazar

Süper Hidrofobik Nano Kaplama Sayesinde Damlalar Yüzeyde Zıplıyor

super_omniphobic_02-580x388












Nano ölçekteki malzemelerden yapılan yeni kaplama, sıvıların % 95’ ine kadar yüzey iticiliği sağlıyor. Michigan Üniversitesi’ nden araştırmacılar yeni nano yüzey sayesinde yüzeye çarpan sıvı damlalarının zıpladığını belirtiyor. Sanki bir mucize gibi gözüken olay tümüyle bilimsel.
Yeni geliştirilen nano malzeme sayesinde bilim adamları ya da askerler gibi tehlikeli işlerde çalışan meslek grupları,  su geçirmez kaplamalı ve nefes alabilen elbiseler sayesinde pek çok tehlikeden korunabilir. Ayrıca bu tarz malzemeler sayesinde gemilerin dış yüzeyindeki sürtünme katsayısı düşürülerek, yakıttan tasarrufta sağlanabiliyor.
“Böylece çok düşük yüzey gerilimine sahip yağlar, alkoller, organik bazlar, organik asitler ve çözeltiler yüzeye yapışmayacak ve elbiselere işleyip tehlike ihtiva etmeyecek,” diyor Michigan Üniversitesi malzeme biliminden profesör Anish Tuteja.
Tuteja ve meslektaşları 100’ den fazla sıvıyı nano kaplamada denedi. Hidroklorik asit, sülfürik asit , soya sosu ve bitkisel yağlar gibi  pek çok sıvı yüzeyde denendi. Yüzeyi sadece iki florokarbon madde yenebildi. Florokarbonlar buzdolaplarında ve klimalarda kullanılıyor.
Kaplamaya elektrospinleme tekniği ile ufak damlalar yaratılarak uygulanıyor. Kaplama polimetilsiloksan plastik parçacıklar ve hava kuvvetleri tarafından geliştirilen sıvı geçirmeyen nano boyutta küplerden oluşuyor. Bu nano küpler karbon, flor, silikon ve oksijenden oluşuyor. Ayrıca yüzeyde % 95 ila % 99 arası hava kabarcığı olduğundan, herhangi bir sıvı katı yüzeye nadiren değiyor .
Ayrıca yüzeydeki sıvıların üzerinde yüklere bağlı olarak değişen Van Der Waals bağları da oldukça zayıf tutuluyor.  Böylece sıvılar akıp gidiyor. Bununla beraber,  Non-Newtonyen viskoziteye (akmazlık) sahip olan sıvılar şampuan, boya, kan gibi maddeler bile yüzeyden kolayca kayarak akıyor.

http://www.geek.com/articles/geek-pick/superomniphobic-nanoscale-coating-stops-any-surface-getting-wet-20130116/

Hiç yorum yok: