Bu Blogda Ara

26 Mayıs 2019 Pazar

HEMATEN


Hematit, dünya üzerinde şimdiye kadar oluşan en eski demir oksit minerali olup, kayalar ve topraklarda yaygındır. Fe2O3 formundaki demir mineralidir. Kan taşı olarak da bilinen hematitin en yaygın renkleri kırmızı ve kahverengidir. Ayrıca siyahtan griye, sarıdan kahverengine kadar içerdiği diğer kayaçlardan ötürü farklı renkler de bulunur. Pigment olarak da kullanılan hematit, çelik üretiminde kullanılan temel mineraldir. Uluslararası bilim insanlardan oluşan bir ekip, hemateni sıradan demir cevherinden başarıyla çıkardı.
Sadece üç atom kalınlığındaki hematen, gelişmiş fotokatalitik özelliklere sahip olarak kabul edilir. Douglas Soares Galvåo, bazı diğer potansiyel uygulamaları öne sürerek yaptığı açıklamada “Sentezlediğimiz materyal, suyu hidrojen ve oksijene bölmek için bir fotokatalist olarak hareket edebilir, böylece elektrik hidrojen gibi üretilebilir” diyor.
Hematen, adından da anlaşılacağı gibi, dünyadaki en yaygın minerallerden biri olan ve büyük bir demir kaynağı olan hematit’ten çıkarılır. Orijinal 3D formunda hematit güneş ışığını emer, ancak kısa ömürlü bir yük üretir. Fakat üç demir ve oksijen atomunun kalınlığına kadar küçüldüğünde, hematen daha verimli hale geliyor.
Performansı artırmak için, takım daha görünür ışık emilimi için titanyum dioksit nanotüp dizileri ekledi. Galvão’ya göre “Hematen verimli bir fotokatalist olabilir ve aynı zamanda spintronik tabanlı cihazlar için ultra ince bir manyetik malzeme olarak da kullanılabilir. Spintronics (veya magnetoelectronics) bilgi depolamak, görüntülemek ve işlemek için kullanılan yeni bir teknolojidir.
Bilim adamları , iki boyutlu siyah fosfor, galyum, molibden disülfür (beş kat hızlı) ve her biri 3D yapısından daha geniş bir özellik yelpazesine sahip olan krom triiyodür oluşturdular. Hematen de demir bazlı kardeşlere sahip olabilir. Galvão, yeni 2D materyallerin üretilmesine aday olan bir dizi başka demir oksit ve türevleri de olduğunu belirtti. Bu da son dönemde popülerlik kazanan süper malzeme olarak adlandırılan grafenin yanında yeni süper malzemelerin olabileceğini gösteriyor.

Kaynak:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Hematit

Hiç yorum yok: