Bu Blogda Ara

10 Eylül 2014 Çarşamba

Esrarda Bulunan THC Maddesi Alzheimer Hastalığını Tedavi Edebilir...

 Esrarın (hint keneviri) çok düşük bir yüzdesinde bulunan ve delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) isimli maddenin Alzheimer hastalığını durdurabileceği ya da yavaşlatabileceği bulundu. Güney Florida Üniversitesi’ nden nörologlar tarafından yapılan bu buluş Alzheimer dergisinde (Journal of Alzheimer’s Disease.) yayınlandı.
Alzheimer hastalığının hücresel modeli üzerinde yapılan deneylerden elde veriler, düşük dozlarda THC’ nin, amiloid beta üretimi (yaşlanan beyinlerde biriken bir protein) düşürdüğü gösterildi. Düşük miktardaki THC hücrelerde seçici mitokondriyal fonksiyonu geliştirerek, sağlıklı bir beyin için gereken sinyal iletim (sinirler arası) enerjisine yardımcı oluyor.
“THC’ nin nöro koruyucu aktivitelerde potansiyel antioksidan olduğu biliniyordu fakat,bu yeni çalışmayla Alzheimer patolojisini doğrudan etkilediği, birikimi engelleyerek mitokondriyal fonksiyonu geliştirdiği gösterildi.” diyor araştırmanın baş yazarı Nöroloji Dr. Chuanhai Cao.
THC doğal ve bağıl olarak güvenli bir amiloid inhibitörü, belki de gelecekte etkili bir tedavi aracı olacak. Araştırmacılar düşük dozlarda çalışarak, THC ‘ye bağlı toksisite ve hafıza bozukluğu risklerinden kaçınmış oldu.
Doktora adayı Tıp Dr. Neel Nabar Amerika’da son zamanlarda yapılan medikal esrar (marihuana) tartışmalarını takip etmiş. “Bu konuda halen fikir birliğine varmamışken, araştırmamız THC ve THC’ ye ilişkin bileşiklerin Alzheimer hastalığında tedavi amaçlı kullanılabileceğini gösteriyor. Peki biz insanların uyuşturucu kullanmasının hastalığı engelleyeceğini mi söylüyoruz? Hayır tabi ki. Burada uyuşturucular etkili olsa da herkes tarafından güvenli olarak kullanılabileceği anlamına gelmez. Buna rağmen bu gibi maddelerin geliştirilmesiyle Alzheimer hastalığının tedavisinde güvenle kullanılabileceğini gösteriyor.” diyor Nabar.
Vücudumuzdaki cannabinoid reseptörleri, doğal olarak cannabinoid molekülleriyle etkileşime giriyor ve bu moleküllerin fonksiyonu esrardan (cannabis) izole edilen THC ile benzer özellikler gösteriyor.
Dr. Cao’ nun laboratuarı THC kafein ve diğer doğal bileşenleri kullanarak Alzheimer hastalığında ilaç kokteylerinin etkilerini halen araştırıyor. Bu gibi araştırmalarda THC‘ nin gibi maddelerin miktarlarını kontrol etmek oldukça önemli.




Kaynak: Gerçek Bilim

Hiç yorum yok: